Każdy miłośnik palm stara się o niezwykłe i wyjątkowe okazy. Najczęściej jednak udaje nam się zdobyć nasiona tych wspaniałych roślin. Niestety uzyskanie dorodnych okazów z nasion sprawia wiele problemów. Często zdarza się że mamy problemy ze zmuszeniu nasion do wykiełkowania.
Wysiewając nasiona palm musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych sprawach. Pierwsza i najważniejsza to że są to rośliny (poza pojedynczymi wyjątkami) strefy międzyzwrotnikowej nazywanej strefą gorącą lub tropikalną (tropikami). Z tego powodu Palmy są roślinami wymagającymi do wykiełkowania dość wysokich temperatur (20-30°C).
Wysoka temperatura oraz duża wilgotność to podstawowe warunki szybkiego kiełkowania roślin. Bywa że temperatura już poniżej 18°C potrafi zahamować wzrost niektórych roślin.
Jeśli uda nam się utrzymać odpowiednią wilgotność i temperaturę to i tak kiełkowanie może zająć nawet rok. Przez cały ten okres musimy uważać na rozwój wszelkiego rodzaju grzybów (jak np. pleśń). Warunki idealne dla kiełkowania nasion to również idealne warunki do rozwoju grzybów, które mogą zniszczyć nasiona nim te zdążą wykiełkować. Chcąc uzyskać dobre efekty przy wysiewie palm trudno będzie uniknąć środków grzybobójczych. Nasiona można zaprawiać powszechnie dostępnymi zaprawami do nasion jak Zaprawa Nasienna T 75 DS/WS. Dobre efekty daje sterylizacja podłoża wysoką temperaturą jeszcze przed wysiewem nasion.
Pamiętając o wszystkich wymienionych wyżej czynnikach możemy zabrać się za „popędzanie” naszych nasion palm do kiełkowania. Najczęściej stosowanymi metodami jest skaryfikacja nasion oraz moczenie nasion.
Skaryfikacja nasion to zabieg polegający na uszkodzeniu łupiny nasiennej w celu ułatwienia wnikania do jej wnętrza wody oraz powietrza a co za tym idzie ułatwienia i przyspieszenia procesu kiełkowania. Nasiona a raczej ich łupinę uszkadzamy poprzez nacinanie, nakłuwanie, przecieranie papierem ściernym lub przy dużych nasionach nawet nawiercanie. Nasiona po wykonaniu tego zabiegu moczymy w ciepłej wodzie przez około dobę. Dopiero tak przygotowane nasiona siejemy. Ogólna zasada dotycząca głębokości siewu związana jest z wielkością nasion. Nasiona powinny znajdować się pod ziemią na głębokości swojej średnicy. Wyjątkiem są bardzo duże nasiona które najczęściej zagłębiamy tylko do połowy ich średnicy tak że ich druga połowa znajduje się nad ziemią.
Skaryfikacja nasion oraz moczenie przed wysiewem może skrócić czas kiełkowania nawet do 1/3.
Kolejnym zabiegiem znacznie przyspieszającym kiełkowanie oraz zwiększającym ilość zdolnych do wykiełkowania nasion jest moczenie w roztworze kwasu giberelinowego. Do tego celu potrzebujemy roztworu o stężeniu około 200 ppm (200mg kwasu giberelinowego na 1 litr wody). Nasiona moczymy przez około 24h.
Kwas giberelinowy jest organicznym związkiem chemicznym wykazującym aktywność biologiczną hormonu roślinnego. Można go zakupić w specjalistycznych sklepach chemicznych bądź poprzez internet. Pamiętajmy że jest to kwas i należy zachować podwyższona uwagę przy jego stosowaniu oraz używać odzieży ochronnej (rękawiczki, okulary).